KIEHL - Blutoxol 1L
KIEHL - Blutoxol 1L Płynny koncentrat myjąco-dezynfekcyjny dla obszaru spożywczego
KIEHL - Blutoxol 1L Płynny koncentrat myjąco-dezynfekcyjny dla obszaru spożywczego
Płynny koncentrat myjąco-dezynfekcyjny dla obszaru spożywczego
WŁAŚCIWOŚCI
Alkaliczny, szybkodziatający środek do dezynfekcji kuchni. Umieszczony w wykazie DVG (Niemieckiego Stowarzyszenia Medycyny Weterynaryjnej) dla badań w temp. 20°C i 10°C. Dlatego nadaje się także do pomieszczeń chłodniczych. Usuwa tłuszcze, oleje i białko pochodzenia roślinnego i zwierzęcego przy równoczesnej dezynfekcji. Wolny od substancji zapachowych. Skuteczny wobec bakterii salmonelli i listerii Spełnia wymogi norm europejskich: EN 1040, EN 1275, EN 1276, EN 1650 i EN 13697. Zaświadcza się o braku zastrzeżeń co do stosowania ww. produktu w obszarze spożywczym.
OBSZAR ZASTOSOWANIA
Do mycia i dezynfekcji wodo- i zasadoodpornych podłóg, ścian i powierzchni roboczych oraz sprzętu kuchennego (np. maszyn do lodów, krajalnic) w zakładach przemysłu spożywczego. Nie stosować do powierzchni wrażliwych na zasady!
SPOSÓB UŻYCIA
Przed pierwszym użyciem należy sprawdzić w niewidocznym miejscu odporność materiału na działanie produktu.
1 doza (główka dozująca) = 25 ml
Mycie bieżące (Mycie dezynfekujące)/ Metoda mycia pianą:
Przygotowanie roztworu roboczego:
Mycie dezynfekujące powierzchni w procesie mycia pianą:
Ściereczkę zwykłą lub z mikrofazy pokryć pianą i czyścić nią powierzchnię. Zabrudzoną Ściereczkę wypłukać w wodzie. Powierzchnie i sprzęty kuchenne mające bezpośredni kontakt z żywnością należy po przeprowadzeniu mycia dezynfekującego wielokrotnie spłukać gorącą wodą pitną (40°C - 60°C, 8-16 L na m2).
Mycie gruntowne (Dezynfekcja z szorowaniem):
Maszyna jednotarczowa i odkurzacz wodny: 400 ml na 8 L zimnej wody. W przypadku nawarstwionych zabrudzeń tłuszczowych i białkowych Blutoxol w odpowiednim stężeniu (zimny) nanieść na powierzchnię a podczas szorowania podłogi stosować gorącą wodę ze zbiornika maszyny.
Obszar mało obciążony | |||
Bakteriobójczy | Grzybobójczy | ||
30 min. | 60 min. | 30 min. | 60 min. |
Art. spożywcze pochodzenia zwierzęcego oprócz mleka włącznie z kuchniami przemysłowymi. | |||
3,0 V-% (30 ml w 1 L wody) |
2,5 V-% (25 ml w 1 L wody) |
1,5 V-% (15 ml w 1 L wody) |
0,5 V-% (5 ml w 1 L wody) |
Mleko i produkty mleczne | |||
3,0 V-% (30 ml w 1 L wody) |
2,5 V-% (25 ml w 1 L wody) |
1,5 V-% (15 ml w 1 L wody) |
0,5 V-% (5 ml w 1 L wody) |
Obszar bardzo obciążony | |||
Bakteriobójczy | Grzybobójczy | ||
30 min. | 60 min. | 30 min. | 60 min. |
Art. spożywcze pochodzenia zwierzęcego oprócz mleka włącznie z kuchniami przemysłowymi. | |||
4,5 V-% (45 ml w 1 L wody) |
3,5 V-% (35 ml w 1 L wody) |
1,5 V-% (15 ml w 1 L wody) |
1,5 V-% (15 ml w 1 L wody) |
Mleko i produkty mleczne | |||
3,0 V-% (45 ml w 1 L wody) |
2,5 V-% (35 ml w 1 L wody) |
1,5 V-% (15 ml w 1 L wody) |
1,5 V-% (15 ml w 1 L wody) |
Nie ponosimy odpowiedzialności za szkody powstałe w wyniku niewłaściwego stosowania produktu. Płyn do mycia dezynfekującego stosować zgodnie z przeznaczeniem. Przed użyciem zapoznać się z oznakowaniem produktu i dołączoną ulotką.
Kryteria testowe | Stężenie | Czas działania | Skuteczność |
EN 1040 (bakteriobójczy) Faza 1 Test bazowy | 1 % (100 ml) w 10 L wody | 5 min. | Pseudomonas aeruginosa, Staphylococus aureus |
EN 1275 (drożdżobójczy) Faza 1 Test bazowy | 1 % (100 ml) w 10 L wody | 5 min. | Candida albicans |
EN 1276 (bakteriobójczy), Faza 2 / etap 1 | 2% (200 ml) w 10 L wody | 5 min. | Pseudomonas aeruginosa, Staphylococus aureus (włącznie z MRSA), Escherichia coli, Enterococus hirae |
EN 13697 (bakteriobójczy), Faza 2 I etap 2 z niewielkim (clean conditions) organicznym obciążeniem i wysokim (dirty conditions) organicznym obciążeniem | 5% (500 ml) w 10 L wody | 30 min. | Pseudomonas aeruginosa, Staphylococus aureus (włącznie z MRSA), Escherichia coli, Enterococus hirae, Listeria monocytogenes, Salmonella typhimurium |
EN 13697 (drożdżobójczy), Faza 2 I etap 2 z nieznacznym (clean conditions) organicznym obciążeniem i wysokim (dirty conditions) organicznym obciążeniem | 3% (300 ml) w 10 L wody 2 % (200 ml) w 10 L wody 4% (400 ml) w 10 L wody 3 % (300 ml) w 10 Lwody |
15 min. 30 min. 15 min. 30 min. |
Candida albicans leilik. |
ZUŻYCIE NA M2
Mycie dezynfekujące: 0,5-3,75 ml w zależności od zastosowanego stężenia Dezynfekcja z szorowaniem: 16 ml
Metoda mycia pianą: 0,3-1 ml
Use collapsible tabs for more detailed information that will help customers make a purchasing decision.
Ex: Shipping and return policies, size guides, and other common questions.
Size | S | M | L | XL |
---|---|---|---|---|
Men | 7-10 | 10-13 | 13-15 | 15-17 |
Women | 7-9 | 10-12 | 13-14 | 15-16 |